Apasati pe imagini pentru vizualizare
In Casa Matei din Cluj Napoca s-a nascut, la 23 februarie 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara. Ulterior, Matei Corvin a devenit rege al Ungariei in perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Regele a decis scutirea cladirii de taxe si impozite, scutire pe care au respectat-o si domnitorii ce i-au urmat.
Construita in stil gotic, Casa Matei Corvin a intalnit modificari de-a lungul timpului, adaptandu-se la stilurile noi.
In prima jumatate a secolului al XVI-lea au fost introduse o serie de elemente arhitecturale renascentiste (Renaissance).
La sfarsitul sec. XIX a fost restaurata, fiind intr-o stare avansata de degradare.
In perioada comunista, multe dintre modificarile aduse de ultimele restaurari au fost inlaturate.
In anul 1902 aici a fost deschis Muzeul Societatii Carpatine Ardelene, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectiva, dedicat turismului, etnografiei si balneologiei. Aici era expusa o colectie de peste 7.000 de obiecte, cuprinzand ceramica, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale.
Doua dintre incaperile edificiului erau destinate evocarii memoriei lui Matei Corvin.
Muzeul a functionat pana in 1935.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial cladirea a gazduit o perioada un colegiu, apoi Universitatea de Arta si Design, pana in prezent.
Casa Matei Corvin este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Matei Corvin
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7729263,23.5872021
Biserica Unitariana a fost construita intre anii 1792-1796, fiind proiectata de catre arhitectul vienez Anton Turk. Cladirea combina stilul baroc tarziu cu elemente rococo si neoclasiciste.
Deasupra
Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor a fost construita pe actuala strada Mihail Kogalniceanu din Cluj Napoca, fiind cunoscuta si sub numele de Biserica Reformata Centrala. Lacasul de cult a fost ina
Cimitirul Hajongard (in maghiara Házsongárdi temető, din germana Hasengarten) de pe fosta Ulita Macelarilor, in prezent str. Avram Iancu, este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, infiintat i
Initial (in a doua jumatate a sec. XVI), Casa Rosas din Cluj Napoca a apartinut judecatorului Petrus Minch. Apoi aceasta a fost detinuta de fostul chirurg al domnitorului Bathory Kristof, Rosas Balaz
Parohia Bisericii Reformate cu doua turnuri a fost construita in anul 1872, dupa planurile arhitectului Hottner Ferdinand. Aceasta se afla langa biserica.
In anul 1912 cladirea a fost supraetajata,
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.