Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn din Borsa (judetul Maramures) se afla pe noua lista a monumentelor istorice. Aceasta a fost construita anul 1700 si are hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril“. Biserica are un plan dreptunghiular, un acoperis principal cu doua seturi de stresini ce acopera portalul, pronaosul si naosul. Absida pentagonala a altarului are un acoperis usor coborat. O turla inalta se afla deasupra pronaosului, ca in cazul majoritatii bisericilor maramuresene.
Interiorul bisericii a fost pictat de catre un artist necunoscut in 1775 si cuprinde scene biblice din Viata si Patimile lui Iisus izolate din punct de vedere tematic, intre acestea neexistand o ordine logica. Pe plafonul din pronaos sunt pictati ingeri, in colturi, serafi, iar pe pereti: Intrarea in Ierusalim, Iisus si femeia samariteana, Izgonirea din Rai, Uciderea Sfantului Arhidiacon Stefan, Sfantul Nestor biruind paganii, Alexie, omul lui Dumnezeu, Pustnicii, Parabola celor 10 Fecioare, precum si Judecata de Apoi. Pe bolta naosului sunt pictate: Inaltarea Maicii Domnului, Sfanta Treime si Cei patru Evanghelisti.
In afara picturilor, interiorul bisericii este decorat cu sculpturi in lemn.
Biserica de lemn din Borsa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn din Borsa
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Borsa
Coordonate GPS: 47.655329,24.663091
Lacul Iezer este localizat in Muntii Rodnei, sub Varful Pietrosu, la altitudinea de 1.825 m.
Lacul ocupa o suprafata de 3.450 mp si o lungime de 84 m, avand adancimea maxima de 2,5 m.
Lacul face pa
Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (circa 1300 kmp, 45 km d ela est la vest, 25 km de la nord la sud), cat
In perioada de vara, foarte scurta, de altfel, se recomanda drumetiile.
Principalele obiective turistice sunt: Cascada cailor, cariera de piatra, in zona Complexului Turistic, varful Pietrosul Rodnei
Cascada Macarlau reprezinta o cascada mai greu accesibila, dar in acelasi timp spectaculoasa, fiind situata pe traseul dinspre Valea Macarlau spre Varful Toroiaga.
Rezervatia naturala Piatra Rea se intinde pe o suprafata de 50 ha si reprezinta o zona ocrotita prin lege datorita exemplarelor de floare de colt existente aici.
Rezervatia se afla in localitatea Bors
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.